Menu

tirsdag 30. august - torsdag 01. september

En perlerække af nordatlantiske filmoplevelser

Nordatlantisk Hus er for niende år i træk med i Odense International Filmfestival (OFF) med en perlerække af aktuelle film fra de tre nordatlantiske lande Grønland, Færøerne og Island.

I år kan publikum blandt andet opleve den grønlandske film Tsumu, der skildrer ungdommen i den grønlandske by Tasiilaq på Grønlands østkyst, og dramaet Heartless, hvor hovedpersonerne gennemlever hjertesorg, da de tvinges til at skifte partner, som det er sædvane i samfundet hvert syvende år.

Også i kortfilmen Handanland lever hovedpersonen i sorg og drager ind i de færøske bjerge uden intention om at komme tilbage. I den surrealistiske film Cow ser den midaldrende hovedperson køer alle vegne i midtbyen af Reykjavík og går for alvor i panik, da det går op for hende, at det kun er hende, der ser dem. 

FILMVISNINGER - fri entré 

Tirsdag den 30. august kl. 18.30
GRØNLAND: Tsumu // Instruktør: Kasper Kiertzner
Dokumentarfilm // 2022 // 80 min. // Danske undertekster 

Filmen Tsumu udspiller sig i det 'glemte' Østgrønland, hvor ungdommen ikke præsenteres for alverdens muligheder. Alkoholmisbrug, selvmord og seksuelle overgreb fylder, når medierne en sjælden gang skildrer hverdagen i Tasiilaq, og vil man som ung læse videre efter skolen, skal man til hovedstaden Nuuk, som ligger 700 kilometer væk, ovre på den anden side af Indlandsisen.

Men Tasiilaq er meget mere end sine skyggesider, og i Tsumu er fokus lagt på den østgrønlandske ungdoms kreativitet, drømme og længsler. Nok er Tasiilaq en isoleret by ved verdens ende, men med inspiration fra internettet og den vestlige popkultur puster filmens hovedperson Lars - og hans bedste ven Eino - liv i deres hjemby med teater, dragshows og musik.

I Tsumu kæmper de unge østgrønlænderes håb, dilemmaer og drømme side om side i en farvestrålende skildring af hverdagen i Tasiilaq.  

Du kan læse mere om de færøske og islandske film her